Läckande tarm

08.04.2019

Läckande tarm är att vår tarmslemhinna har en skörhet. Skörheten att ha en genomsläpplighet ut i blodomloppet. Mikropartiklar kommer ut i blodbanan och kroppen svarar med en inflammation. En inkräktare skall förgöras, det är kroppens reaktion på det hela. Att leva med läckande tarm innebär att den här processen fortgår och inflammationen i kroppen ökar i takt med den.

I behandling ser jag detta är vanligt både hos barn som vuxna. Läckande tarm kan vi ha utan att känna av symtomen. Symtomen kommer när kroppen går i protest. Våra andra organ i kroppen belastas av läckaget. Levern får jobba extra hårt, vilket påverkar oss mer än vi oftast är medvetna om. En tung trötthet är kopplad till en överbelastad lever. Socker och alkohol belastar den, men läckaget i tarmen kan vara orsaken till överbelastningen vi inte klarar av.

Symtomen kroppen försöker signalera med, är vanligtvis symtom vad vi kallar för vardagskrämpor. Magont, huvudvärk, kroppssmärta, kronisk trötthet, oregelbunden tarmtömning, förstoppad/diarré, huvudvärk, inflammationer, inflammatoriskt kopplad sjukdom.  Något vi ofta bara accepterar helt i onödan, troligen för att vi inte vet att det finns andra möjligheter. Vi skyller ofta på vår ålder, årstiden eller något annat. Vi får mer bekymmer med åldern, just för att vi inte lyckas ta hand om dessa bitar. För övrigt är åldern ingen sjukdom eller orsak till smärta. Visst stagnerar vi med åldern, men det är en naturlig process som redan börjar tidigt i våra liv. Här får vi bara jobba lite mer aktivt med vår cirkulation för att hålla detta på en bra nivå.

Forskningen har visat att läckande tarm har kopplingar till flertalet inflammatoriskt sjukdomar. Här har man tittade man på över 400 autoimmuna sjukdomar, drygt 200 hade läckande tarm. Det är inte forskat på om läckande tarm skapar autoimmuna sjukdomar, men kopplingen är tydlig att läckande tarm är grunden för inflammatoriska processer.

Läckande tarm är en konsekvens av vårt levnadssätt. Vår tarmflora har minskat avsevärt med den industriella maten. Det sägs att vi förlorat 30% av vår tarmflora sedan 70-talet. 30% av vårt immunförsvar. En god tarmfloran är vårt immunförsvar.

Läckande tarm kan orsakas av flera saker. Vi vet oftast om vad vi behöver låta bli eller minska på.  Socker, halvfabrikat, skräpmat, stress, förstoppning, läkemedel, alkohol, tobak, gluten kan också vara en av orsakerna. Men även miljöpåverkan och genetiken kan spela roll. Vi är olika och unika. Vi vet aldrig riktigt förrän  i efterhand vilken som är vår svaga länk, när det kommer till vår hälsa så länge vi inte aktivt jobbar för vår friskvård. Det är tyvärr inget som sköter sig helt själv.

Att använda blodanalysen som en återkommande hälsokontroll kan ha stor betydelse för din hälsa på ett mycket positivt sätt. Att få äran att förbli frisk, må bättre trots stigande ålder som jag fortfarande hävdar inte är en orsak till varken smärta eller sjukdom. Visst finns det saker som påverkar, men det får bli ett annat inlägg. Då tänker jag på fria radikalskador och oxidativ stress.

Jag tar din hälsa på fullaste allvar, gärna innan du infaller i sjukdom. Oavsett är det aldrig försent att må bättre!

Din Herb Pharma naturterapeut Nina Lindberg